5. Kapitola

29.10.2012 15:39

5.kapitola

  ,,Vstávejte! Je ráno, takže by jste měly vstát, pokud nechcete přijít pozdě na snídani," ozvalo se vzdálené volání Melissy, která chodila kolem chatek.
,,Co se děje?!"probudila se Amanda a zmateně se rozhlížela kolem sebe.
,,Zapomněla jsi? Hnůj, smrad, podělaný koňský tábor..." řekla otráveně Melanie.
,,Né! Radši bych zapomněla!" zakřičela Amanda a probudila tím všechny ostatní.
,,Hele, zabírám si koupelnu," vyskočila Vicky z postele a zabouchla za sebou dveře koupelny.
,,Hmm... joo,  už jdu mami...!" zamručela rozespale Alex a plácla si na obličej polštář.
,,Vstávej, Alex! Tady není tvoje máti! Probuď se a nadechni se úžasného voňavého vzduchu," řekla ironicky Melanie. Amanda se jejímu vtipu škodolibě zasmála.
Nakonec se všechny nějak vystřídaly v koupelně a oblékly se.
Vydaly se na snídani. V jídelně byly mezi posledníma, takže přepokládaly, že si spolu už asi nesednou, ale stoly byly označené podle chatek. Dívky měly chatku č.2. Když si sedly, hlas Melissy je přerušil.
,,Dobré ráno, Vítám vás v našem Jezdeckém klubu San´Ann. Dneska se naučíte jak se koně čistí, sedlají a uzdí. Potom budete mít 2 hodiny jízdy. Rozdělily jsme vás do dvou skupin. Letos to vyšlo tak, že vás máme dvanáct, šest z toho jsou   začátečníci, kteří letos dostanou za instruktorku Carol....” , nestačila to však doříct, protože ji přerušilo nesouhlasné mručení.
,,Proč my dostaneme Sally a oni Carol?” zeptala se mrzutě nějaká dívka.
,,Protože jsou to začátečníci a vy už jezdit umíte. Takže teď přečtu jména, která budou ve skupině s Carol. Jsou to Amanda Sheehan, Alex Fleury, Melanie DellaValle, Victoria Baldwin, Samanta Dumas a Amálie Brooks. Zbytek, tedy Diana, Klaudia, Sheila, Kim, Mary, Suzan jste se Sally. Jasný? V 10:00 budete všichni ve stáji. Klaudia a Kim oběhnou všechny chatky a dovedou všechny nováčky před stáj. Dobrou chuť.” ukončila řeč Melissa.
Po snídani se dívky rozešly do svých chatek. Tam se čtveřice dívek začala převlékat do jezdeckých věcí. ,,Holky myslíte, že ta Samanta a Amálie jsou v poho, nebo to budou děsný krávy?” zeptala se Melanie a nazouvala si jezdecké holínky. ,,No, upřímně doufám, že ne. Jinak je čeká peklo,” odpověděla jí Amanda a zapínala si chapsy. V tom ale Vicky vykřikla, všechny se na ni podívaly a ona byla zasypaná oblečením. Všechny začaly strašně smát.
,,Cos proboha vyváděla?” zeptala se jí za smíchu Alex.
,,Zkoušela jsem vytáhnout jezdeckou botu...” ´řekla trochu neveselým tónem Vicky.
,,Ahá,” řekla Mel a zasmála se. ,, No, pojďte se obléct." Když se dívky oblékly, podívaly se na sebe. Všechny měly černé vysoké jezdecké boty nebo perka a chapsy. Rajtky měly většinou krémovou barvu. Vzaly do rukou černé přilby a bičíky. V tom se ozvalo: ,,Všichni vén!” Holky vyběhly a uviděly jak ostatní také vybíhají. Uprostřed dvora stály dvě dívky, všichni podle vzhledu poznali, že se jedná o Dianu s Kim. Ty dvě je  všechny zavedly do stáje, kde už čekala Carol a převzala si je.
,,Tak ahoj holky, jsem Carol a budu vas učit jezdit," Doufám, že si budeme rozumět.” začala na ůvod Carol. ,,Teď začneme podle seznamu, řeknu vaše jméno a vy si vyberete koně. Takže Alex?”
,,Ano?” zeptala se nadšeně.
,,Jdi k nějakému koni a postav se k boxu.” řekla jí Carol. Alex přikývla a šla k skořicovému hnědákovi s černou hřívou, s lysinkou na čele a bílými ponožkami na nohách. ,,To je Pixel, je to valach Hannoverského koně. Takže teď Amanda.”
Ta šla k šedému koni s flíčky. ,,To je také klisna. Je to angloarab. Jmenuje se Amazonka. Teď Melanie."
Ta šla k světle hnědému koni s černou hřívou. ,,To je opět knisnička, jmenuje se Tiara a je to anglický plnokrevník. Teď jsi na řadě ty Vicky.”
Vicky se rozběhla k červenému ryzákovi s širokou lysinou.,,To je Twiggy, další klisna, pro změnu, plemene arabský plnokrevník. Teďka si vybere Amálie.”
Ta nerozhodně šla k bílému koni. ,,To je Moon, francouzský klusák je to valach. A posledního koně si vybere Samanta.”
Ta šla rázným krokem k tmavě hnědému koni. ,,To je Senté, je plemene andalusan. Tak, teď jste si vybraly koně, tak vás je naučím čistit. Každá si vezmete tyto tři věci.” rozložila na stůl Carol tři předměty.
,,Tohle je kopyťák, čistí se s ním kopyta. Tohle je hřbílko, tím se čistí srst a to poslední je kartáč. Tím taky vyčístíte srst koně."
Potom si Carol dovedla Blackie a začala popisovat a ukazovat, jak se správně čistí. Za chvíli je propustila, aby si to vyzkoušely na svých vybraných koních. Každá šla k jednomu. Carol chodila od jedné k druhé a opravovala je.
Zastavila se u Alex. ,,Ty jsi už někdy nějakého koně čistila? Jde ti to totiž opravdu skvěle," zeptala se jí Carol. ,,Ne, ještě ne.”zamumlala odtažitě Alex. ,,V pořádku, tak pokračuj.” usmála se na ni Carol a šla dál.
Když skončili donesla šest sedel a uzdeček. Toto je sedlo, pokládá se koni na hřbet, potom se v něm jezdí. Tohle je uzdečka, patří koni na hlavu a udidlo se vkládá do tlamy. Díky tomu se kůň ovládá, samozřejmě s pobídkami nohou. Teďka se naučíme uzdit,” řekla Carol. Znovu to ukázala na Blackie. Dívky to podle ní zopakovaly a nauzdily své koně. Amanda si všimla, že se na ně Samanta a Amálie nenávistně dívají.
,,Nechápu, co jim je.”zašeptala směrem k Melanii Vicky.
,,Já taky ne, ale ten pohled je divný, co?” pošeptala také Mel.
,,Jako by nás chtěly zabít!”odpověděla šeptem Vicky sarkasticky.
,,Přesně, ale...” nestačila už doříct Melanie, protože je Carol přerušila.
,,Děvčata, dávejte pozor, budeme se učit nasazovat chrániče na spěnky. To je něco jako kotníky u lidí,”řekla.
,,Jistě,” vyhrkly obě dvě. Dívky podle pokynů nasadily svým koním chránítka.
,,Tak, teďka půjdeme na písek, kde si vás vezmu na lonž, ale předtím se naučíte nasedat.” řekla jim Carol. Dívky vyvedly koně ven a podle rad dotáhly sedla. Dívky postupně, případně s pomocí Carol, nasedly na své koně. Když všechny nasedly, Carol jim řekla, aby všechny sesedly, že prý si uspořádají malou soutěž v nasedání.
,, Podle pořadí nasednutí půjdete na lonž a zbytek bude trénovat nasedání nebo vodit koně kolem jízdárny. Tři, dva, jedna... start!”zvolala hlasitě Carol a dívky nasedly. První nasedla Alex, potom Melanie, skoro současně s Vicky. Pak Amanda se Samantou. Amalii utekl její Moon dřív, než nasedla.
,,Takže Alex, zůstaň v sedle a chyť si otěže.” přistoupila k ní Carol a připla Pixela na lonž. ,,Teď dej nohy ze třmenů, zkrátíme je.” Když třmeny zkrátily, pokračovala Carol. ,,Ták, prošlápni paty, a zkus lehce koně pobídnout. Ano, to je správně!” pochválila ji trenérka, když se Pixel rozešel.
Chvíli kroužili kolem ní a dělaly různé cviky. Když to Alex šlo, řekla jí, aby koně pobídla, že zkusí naklusat. Alex Pixela pobídla a klisna naklusala a Alex začala vysedat. Po jednom kroužku ji trenérka zastavila.
,,Výborně, šlo ti to skvěle! Teďka slez a chvíli povoď Pixela kolem a pak ho můžeš pást.” Poté se vystřídaly všechny dívky, každá zkusila tak jako Alex naklusat a velice jim to šlo (na začátečníky). Problém nastal jen, když se Amazonka sama znovu naklusala a uskočila při tom do strany, takže Amanda spadla ze sedla. Nic se jí naštěstí nestalo.
Na konci hodiny všem dovolila Carol vylézt znovu do sedla a obejít jedno kolo kolem jízdárny samostatně, akorát Amandu držela, protože odmítala jít s tou 'zlobivou' kobylou sama. Po tréninku dívky koně odsedlaly a s pomocí Carol daly vše na své místo. Potom je vyčistily a se zkušenějšími dívkami je daly do výběhu. Nakonec se dívky vydaly do chatky, aby se osprchovaly a převlékly.Potom sebou Vicky plácla na sedačku.
,,Ty jo, netušila jsem, že je to tak zábavné. Ale je to dřina.” promluvila na ostatní Vicky unaveně.
,,Hlavně jak Amanda spadla, co?”smála se Melanie.
,,Nikdo není dokonalý.” řekla zachmuřeně Amanda.
,,To jo, ale je to tak krásný pocit sedět znovu v sedle.” pronesla Alex.
,,Znovu?” zeptala se Vicky.
,,Teda... jako víš... jako malé dítě na pouti... jsem seděla v sedle...ehm...na poníkovi, víš.” zakoktala Alex. ,,Ahá..." protáhla Vicky.
Rozhodly se, že půjdou na oběd.
K obědu dostaly na výběr ze dvou jídel, buď hranolky a smažený sýr nebo spaghetti bolognes. Alex si vzala spaghetti stejně jako Vicky. A Melanie s Amandou hranolky se smaženým sýrem. Dívky se posadily ke stolku a pustily se do jídla.
,,Ale není to tady tak strašné, ne?”řekla Vicky a nabrala si spaghetti.
,,Je to tu super, jenže už teď mi chybí nakupování," svěřila se jim Alex.
,,Mě taky chybí, ale dá se to vydržet...” prohlásila Melanie. V tom jí zapípal mobil.
,,Beru zpět, nedá - vydíte to? To je nejnovější kabelka Louise Vuittona!!!” málem omdlela Melanie.
,, Souhlas!” řekla Alex rychle a nedočkavě se podívala na její mobil.
,,Souhlas, Souhlas, Souhlas!” vyjekla Vicky.
,,Nechápu ty vaše starosti. Mě teda zrovna nejvíc zajímá můj bolavý zadek,” zašklebila se Amanda a všechny se rozesmály.
,,Dívky, klid prosím.” sjednávala si ticho Melissa. ,,Takže podle Sally si první skupina vedla velmi skvěle. Zítra budou mít ránou výcvik na písku a odpoledne místo čištění stáje můžou jet na půl hodinovou vyjížďku. Skupina čislo dvě si taky vedla úžasně a zítra, jakmile dají do pořádku věci a stáje, si můžou vzít dva poníky Lucifera a Angel k rybníku na plavení. Teďka máte do půl druhé odpolední klid a potom se v tu půl druhou sejdeme ve stáji, kde si řekneme, jak se kydá a dává seno a oves.” Po projevu se dívky rozešly.
Melanii, Vicky a Alex zastavily po obědě Diana, Kim a Mary.
,,Holky koukaly jsme se na vás a to ježdění vám jde, nechcete se vy tři stavit teďka na půl hoďky k nám do chatky? Bude tam akorát Klaudia. Tak co vy na to?” zeptaly se jich.
,,Hmm, a nechtěly byste vy k nám? Myslím, že to tam máme lepší. A nezapomeňte na Klaudi,”prohlásila Amanda..
,,Dobře! Budeme tam za pár minut!” řekly nadšeně.
A měly důvod být nadšené. Když spatřily jejich chatku zevnitř, jen zíraly.
,,Kde se to tady vzalo? To je naprosto úžasné!”vyjekla překvapená Diana.
,,To vám Melissa dovolila, jo?” divila se Klaudia.
,,Nikdo se jí neptal. Jenom nevím, jestli to tu pak máme nechat, nebo si to odvézt domů,”nechala se slyšet Vicky. Ostatní dívky z vedlejší chatky se po sobě užasle podívaly.
,,Že nás to nikdy nenapadlo!!!”zuřila Mary. Dívky se jen sebevědomě usmívaly. Konečně získaly potřebné obdivovatelky. Vše najednou vypadalo hezčí a zářivější.
,Třeba to nebudou tak hrozné prázdniny.Teda až na ten zápach´, pomyslela si Amanda.
S holkama se během odpoledního klidu vyblbly a ve čtvrt na dvě se rozloučily. Když přišly do stáje, Carol už tam byla. Dala jim lopaty a ukázala jim jak se kydá.
,,Cože? To se máme rýpat v koňských výkalech?”odfrkla si znechuceně Amanda. Když se na ní Carol přísně podívala, radši zmlkla a začala.
Vzápětí přišly Samanta a Amálie a také začaly podle rad kydat boxy svých koní. Když je měly hotové, každá vykydala ještě jeden box od koně zkušenější dívky. Když končily, přišla skupina č.1 a začala dávat seno. Když bylo dané i seno, rozdaly do žlabů oves. Za pokynů vedoucích šly všichni pro koně do výběhu. První šla Melanie. Tiaru zvládla, Vicky Twiggy taky a tak stejně i ostatní dívky své koně.   Když bylo hotovo, vyčistily všichni své koně. V tom se otevřely dveře stáje a vstoupili čtyři nádherní vysocí koně.
,,Kdo to je?” ptaly se s úžasem v očích začínající dívky.
,,Ty dvě bílé jsou Aira a Sarina a ti dva černí koně za nimi jsou Ceasar a Fennato. Jsou to kladrubáci a Ceasar patří Sally a Fennato Melisse. Ty dvě klisny patří obě Carol. A občas na nich někoho nechá jet.” odpověděla jim Diana.
,,Nevíš, co budeme teď dělat?”zeptala se Vicky.
,,Za chvíli budeme hrát nějaké hry. A vidíš toho kluka co tam teďka prošel? To je Mattyas. Je to syn Mellisy, ale je naprosto sexy a je mu sedmnáct!!!”odpověděla Diana.
,,Aha.” hlesla Vicky.
,,Jaaj, ten by stál za hřích!” řekla s koketním smíchem Melanie.
,,No, nevím.” odpověděla jí na to Amanda.
,,Ale jo, ale musel by být vyšší. Je tak jak Mel, ale já jsem vyšší. Takže nic pro mě.” odpověděla se smíchem Alex. Melanie se za ním zasněně dívala.
,,No mám o důvod víc, proč je to tu super!” řekla Melanie.
,,Hele, ne že se zamiluješ a na nás budeš srát,”zamračila se na ni Vicky.
,,Nee-e, jen kapičku.” řekla pořád mimo realitu Mel.
,,Známe tvé kapičku!” šeptla Amanda.
Po této rozmluvě šly všechny dívky před stáj, kde byl trávník, a tam si sedly na nachystané deky a začaly jíst francouzské brambory, které jim Mellisa donesla. V tom přišel i Mattyas.
,,Holky chvíli pozornosti! Tohle je můj syn Mattyas. Je mu sedmnáct. A bude trénovat první skupinu, protože si Sally zlomila nohu, když šla ze schodů a do 14.září leží v nemocnici. Carol tím pádem bude mít stále druhou skupinu.” ,,Né , my chceme Carol!” zvolala Kim a Mary. Melissa si začala s Mattyasem šeptat. ,,No, takže já sem Mattyas a budu mít skupinu číslo dvě a Carol číslo jedna. Jsou všichni spokojení?” zeptal se pobaveně Mattyas. Ozvalo se jen souhlasné mručení. V tom se Melanie začala dusit bramborama. Všichni si mysleli, že to jen hraje. Proto jí nikdo nepomohl, až se málem udusila. Asi omdlela, protože se jí nedostávalo kyslíku. Když se probudila, byla na gauči. Ne v jejich chatce, ale u Melissy doma. Nad ní stál Mattyas.
Anděl s blonďatýma krátkýma a rozcuchanýma vlasama a zářivýma tmavě hnědýma očima. ,,Pane Bože!”vykřikla zděšeně Melanie a rychle se posadila.
,,To si mě asi s někým pleteš. Jinak jsi v pořádku?” zeptal se pobaveně Mattyas.
,,Jo, ale měla bych...ehm... jít.” odpověděla na to Mel.
,,No, jestli chceš. Tak ahoj a zítra.” pustil Melanie Mattyas a rozloučil se. ,,Ahoj.” vykoktala Mel a vyběhla. Když došla do chatky holky se jí začaly vyptávat. ,,Tak co jsi v pohodě?” zeptala se Vicky.
,,Co Mattyas? Dával ti umělé dýchání?”zeptala se Amanda.
,,Máte rande?” hrnuly se na ni otázky.
,,Jo jsem v pohodě, nedával mi umělé dýchání a ne nemáme rande. Ale strašně ráda bych věděla jak jsem se tam dostala?!?” zepatala se Mel.
,,No, začala ses dusit a asi ti odumřely mozkové buňky, takže si upadla do bezvědomí, tak tě tam odnesl...” řekla jí Vicky.
,,No, já bych to jednoduše zhrnula jedním slovem”, pousmála se Alex, ,,lááááska!”
,,Hmm....”hlesla Melanie. Holky měly pravdu, neomldlela kvůli bramborám, ale právě kvůli němu.
,,Hele, něco jsem ti řekla! Slyšela jsem něco o soutěži, takže bysme měly trénovat a ne řešit tvoje trapasy s láskou,”zasmála se Vicky.
,,Soutěž? Jaká soutěž?” okamžitě ožila Amanda.
,,Slyšela jsem, že tenhle tábor San´Ann pořáda pokaždé 1.srpna parkurovou soutěž.”řekla Vicky a Alex znatelně zbledla. Něco zamumlala a otočila se.
,,Láááska,LÁÁSKA!”zazpívala si Amanda a Melanie po ní hodila polštář. Tím začala velká polštářová bitka a Alex hned zapoměla na svůj strach a s výskotem se k nim přidala. Po chvíli se unavily, padly na své postele a v tu ránu usnuly.

 

Předchozí
 

Diskusní téma: 5. Kapitola

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek